Scoil: An Árd Leathan (uimhir rolla 7680)

An Ailt Leathan, Co. Dhún na nGall
Pádraig Mac Ailin

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí gabh ann aon uair amháin agus ní rabh sé ábalta gach ar bith a dhéanamh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ag leigheadh. Ní rabh fhios aige caidé dhéanfadh sé. Sa deireadh tháinig an fear eile isteach agus chuir sé bioran ins an cheann agus chuir sé ar an fear agus bhí sé leaghasta. Fuair siad an t-airgead. Gó na bhaile anois arsa an fear. Is tú an fear is ríghne a chas orm ariamh. Chuaidh an fear eile leis go dtí an céarda Fuair sé cnámh den t-sean-bhean agus an bhean eile. Thoisigh sé ag séideadh go dtí go rabh an bheirt dhéanta arais. Fuair sé cnámh den chapall. Thoisigh sé ag séideadh go dtí go rabh an capall déanta aige. Fosta. Tá an gabh agus a bhean agus a mháthair na gcomhnuidhe go maith ó shoin.
    AT0753: Christ and the Smith
    Gráinne Nic Ghloinn