School: Baile Mhichíl (roll number 16241)

Baile Mhicheáil, Co. Dhún na nGall
Brian Ua Gafacháin

siad thart go minic agus bíonn asail agus trucaill leo ionnus nach mbeidh ar na páistí shiubhal.
    Ní h-iad na daoine céadhna a bhíonn thart i dtolamh. Bíonn cuid acu ag díol stáin agus an t-airgead a gheibh siad ólann siad é agus bíonn na mna ag ól fósta. Nuair atá teach beag déanta acu fhéin, i rith na h-oidhche, bíonn siad ag goid préataí le h-ithe agus móin leis an teine a lásadh ar maidin.
    Bíonn sheulta ag cuid acu agus ní bhíonn ag cuid eile.
    Ní bhíonn éadaigh maithe ar na daoine seo; bíonn siad stróchtha agus bíonn droch bhrógai ortha fósta.
    'S iad na h-ainmneacha a bhí ar cuid acu na Séan mac Suibhne. Pádruig Ó Dhochthartaigh, Míchealorcha Ní Fhrighil. Bhí Sean Mac Suibhne i gcomhnuidhe ag ól agus bhí Sorcha Ní Fhrighil ag ól fósta. Maidin amháin fuairtheas Sorcha amuigh i sgiobóil éiginn is i marbh.
      1. daoine de réir aicme
    Cáit Ní Bhaoighill