Scoil: Leitir

Teampall Cróine, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó hEachaidh

Bíonn fáilte roimhe.
    Nuair a bíonn sean bhacach ag fanacht go maidín idteach ins an oidhche cruinnigheann na daoine isteach ag eisteacht leis na sgealtaí a bhíos acu. Corr uair ní innsechann siad sgéaltaí ar bith. Thig cuid acu ag iarraidh airgid, cuid eile glacann siad rúd ar a gheobhadh siad. Nuair a bhíonn siad ag imtheacht. Deirid siad paidir beag; “Go gcuidigh Dia leat” no rud eigin mar sin.
    Bíonn dreamannaí acu le chéile corr uair.
    Ma bhíonn dream acu le chéile fanann siad seachtmhain, bhíonn siad ag díol rúdaí. Nuair a thigeann siad isteach id teach, agus gan acht bean ins an teach agus iad ag díol rudaí, rachaidh siad síos ar a glúine, ag urnaighe leobhtha agus ag iarraidh ort deireadh a bhfuil leobhtha a cheannacht, agus muna deanann tú sin deir siad go mbéadh droch adh ort.
      1. daoine de réir aicme
    Gráinne Ní Chnáimhsighe