Scoil: Leitir

Teampall Cróine, Co. Dhún na nGall
Proinsias Ó hEachaidh

1. Scéal a 5 (ar lean)

Fad o shoin bhí bean i n-a comhnuidhe i gClochar a' Chulainn. Bhí sí pósta a bhí an fear s'aicí marbh. Ní rabh páisde ar bith aici acht giorsach amháin agus bhí uaigneas ar an bhean go minic.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    chor ar bith. Dubhairt sé léithe annsin ce aca de na súile a bhfaca tú mise leis. D’innis an bhean do. Chuir an fear a lámh ar an súil eile agus rinne sé dall í.
  2. Scéal

Bhí fear ann aon uair amháin. Oidhche amháin nuair a bhí gach aon duine ar shiubhal as an teach, tháinig bean beag buídeach isteach. D'iarr an fear uirthe suidhe suas ag cois na teineadh.

Sgéal.
    Bhí fear ann aon uiar amháin. Oidhche amháin nuair a bhí gach aon duine ar shiubhal as an teach, tháinig bean beag búideach isteach.
    D’iarr an fear uirthe suidhe suas ag cois na teineadh.
    Annsin rinne an bhean bheag í fhéin tae agus d’íth sí arán agus d’ól sí an tae.
    Shuidh sí tamall mór fada. Annsin dubhairt sí go mbhfearr díthe-sé a bhéith ag dul abhaile, agus annsin thug sí sparán mór d’airgead agus d’ór do agus d’imthigh sí. Tá an spáran lán de airgead go fóill.
    Nóra Ní Laodhóg
    Seosamh Ua Dómhnaill