School: Learga na Saorthach (roll number 14888)

Learga na Saorthach, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    duithe. I lar na h-oidhche musgaladh an bean le torman luchóige. Níor smaoitigh an bhean go mbfheidir gur a cara fein a bhí ann. Maidin lá thar na bharach thosuig an bhean ag innsint fa na lucogaibh an oidhche roimhe sin. Thosuig bean an toighe ag innsint annsin nach raibh oiread agus luchog amháin 'san teach go cionn cupla lá roimhe sin, agus go raibh siad an-olc ó shoin. Smaoitigh an bhean annsin go mb'fheidir gur a cára fein a bhí ann agus bhí brón uirthi gur labhair sí ag an mheadon-laé sil sí go raib oiread aici agus a deanfadh cuis go cionn miosa no dho. Nuair a sroich sí an baile, chuir sí sios ciotal uisce agus rinne réid ta duithe fhéin. Lá thar na bharach tar eis dí a dinnear a ghlacadh, chuaidh sí amach, agus nuair a d'fhosgail sí an doras connaic sí an luchog ag tarraingt ar an teach agus mala mór ar a dhruim aige Bhí an-luthgair ar an bhean é a fhéiceail, agus bhí nios mó luthgaire uirthi nuair a chuala sí go raibh an mála lan de bhiadh a cruinnigh sé Bhí iongnadh ar an sean-bhean, nó ní raibh
    Brighid Ní Domhnaill
    Cróibh, Co. Dhún na nGall