School: Learga na Saorthach (roll number 14888)

Learga na Saorthach, Co. Donegal
Cathal Mac Suibhne

1. Dorchú Loch Finne.
    Fad ó shoin bhí dorchú na chomhnuidhe na chomhnuidhe [!] comhgarach dó Loch Finne, i dTír Chonaill. Deirtear go dtearn sé sgrios mór ag marbhughadh gach duine a bhéadh ag gábháil an bhealach. Lá amháin bhí bean as na Gleanntaí ag gábháil an bhealach. Bá mhinic a chualaidh sí iomrádh ar an dorchú agus ar an ádhbhar sin choinnigh sí súil géar ina ceann ar eagla go dtíocfadh an droch-ainmhidhe uirthí. Nuair a bhí sí ag teacht comhgarach do'n loch, damharc sí thart, agus chonnaic sí an dorchú ag tarraingt uirthí, acht bhí sí giota ar shiubhail go fóill. Bhí dhá charraig mhóra 'san áit a rabh fá tuairm airde duine ionnta. Chaith sí duithe an clóca dearg a bhí uirthí agus spréidh sí ar an charraig é, agus chuaidh sí fhéin i bhfolach i gcúl
    Bríghid Ní Bhaoghaill
    Abhainn tSeiscinne, Co. Donegal