School: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (roll number 8133)

Tuar an Fhíona, Co. Phort Láirge
Nóra Nic Gearailt

tubán d'iarraidh an airgid.
    Uaireannta eile curtar dhá píosa adhmaid i bhfuirm chroise thar a chéile agus cuirtear úl agus coinneall ar lasadh ar gach sa mbeann den chrois. Ansan deintear an chrois adhmaid a crochadh a crúcha sa chistin agus deintear é casadh go mear agus níl aon treó ar a mbíonn de spórt agus de sult an muintir an tighe d'iarraidh úill do chnapadh den chrois.
    Tugtar Oíche an Dóithin Móir ar oíche Choille an lá deire den bliain. Deirtear má itheann duine a dóthain an oíche sin go mbeidh a dóthain le n-ithe aige go dtí deire na bliaina chuige.
    Long ago the people were very superstitious. They would not cut one's hair on Monday or remove furniture into a new house.
    It was also an old custom on November night to go out with your mouth full of rice and the first name you would hear would be the
    Languages
    Cáit Breathnach