School: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (roll number 8133)

Tooraneena, Co. Waterford
Nóra Nic Gearailt

1. Chuir Liamh ó Modhráin scoil ar bun i mBhaile na Giolcaí timceall na bliadna 1730. Feirmeoir b'eadh é, acht fear léigheanta agus file maith a bhí ann. Bhua? fear taistil an treó san uair Ó Cobhtaigh dob' ainm do.
    Bhí tagradh léiginn idir an taistealta? agus Modhráin agus bhuaidh an taisteala?-dhe air. Cuir sé scoil ar bun do Chobhthaig? ag Baile Na Giolcaí agus lean an scoil sinn ann go dtí an blian 1825.
    Bhí Tomás O Lonnragáin ann in dhiaidh Cobhtaigh, agus in dhiaidh sin aris bhí Tomhás Ó Caoimh.
    Thug Donnchadh Ruad Mac Conmara seala ag múineadh sa scoil sin. Scoil mhór chlú ba ead í. Deirtear go bhfuil rian na scoile ann fos.
    Bhí scoil ag na Caoimheanna i gCill Chuana i dtosach an 19adh aoise. Tagadh scolaírí bochta agus adhbar saghart
        1. buildings
    Cáit Breathnach