School: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (roll number 8133)

Tooraneena, Co. Waterford
Nóra Nic Gearailt

1. "Daoine Cáileamhla i Sliabh gCua sa t-sean-aimsir"
    Do bhiodach pátrun san Cnoc Buidhe timcheall Seasca blían o shion. Do bhiodhach gach aon saghas cleasaideact ar siubhal acú ann. Thagach daoine ó gach thaobh den cheanntar ann. Do bhiodach dhá fuireann "Carrabhath agus Sean-Bheistí". Do bhidis ag caitheamh meactainí, bhidis ag imirisgáil agus ag troidh thagach na "Sean-Bheistí" ó an Carraig agus ó Ráthgormach agus na Carrabhat ó Mág-Deilghe agus ó Ceapac Cuinn le bataí droighean a throididís. Bhiodhach bheist bán ag gach áon Sean-Beist agus snaidhm ar a thosach. Do bhíodh ciarsúir thimceall ar muinéal na gCarrabhat. Do b'ead Padraigh Paor (Paidir Liamh Gaim) ó'n Carraig an ceann a bhí ortha. Seán Mac Gearailt ó Mag Dheilge an ceann a bhí ar na gCarrabhat. Theigheach na mna ag conghnamh leis na fearaibh. Sé an chóir trodha a bhiodach ag na mna. Bháinidis na stocaí diobh agus chuiridís cloca isteach ionnta. Mharbhuigeadh fear ann d'ar b'ainm Séan Ó h-Aceid, agus do cuir an shagart deire leis an bphatrún as san amach.
    Cáit Breathnach
    Ballynamult, Co. Waterford