School: Tuar an Fhíona, Baile na Molt (roll number 8133)

Tooraneena, Co. Waterford
Nóra Nic Gearailt

1. Bíonn Oíche Lá le Brígdhe ann an t-aonú lá déag ar fichid de Eanair. Téann na buachaillí is na cailíní timpeall ó tigh go tigh agus dealbh a dtugtar Brídeóg air aca dhá iompar ag bailiú airgid mar a deintear Lá le Stíofáin.
    Lá le Pádraig bíonn an seamróg á caitheamh ag gach éinne mar gur leis an seamróg a dhein Pádraig rún na Trionóide do chur in iúil dos na Gaelibh fadó. Bíonn cuir meaca ceoil ins na bailte an oícge sin in onóir do Patrún Naomhtha na nGael.
    People had queer notions about certain days in olden times.If people were moving from one house to another they would always go to the South on Friday and to the North on Tuesday.
    Also when they were making a churn if it was not made in a certain time the owners would get very shaky and nervous and say someone is
    Languages
    Eilís Ní Chadhla