School: Gleann Garbh, Lios Mór (roll number 1710)

Gleann Garra, Co. Phort Láirge
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Scéal (continued)

Ins an ám fadó nuair bhíos ina garún do chomhnuigheadh i Lios Mór fear darbh ainm _ [doiléar] mBrúnach.

(continued from previous page)
    inbhear. D'fhéach sé trídte agus cad a connaich sé ach ghirrfiadh agus é ag crúd ceann de's na ba. Nul a nul ars an Brúnach. Do léim ceann de's na chuin agus dhein ceann ar aghaidh ar an ghifffiadh. As go bráth leis an ghirrfiadh agus an dhá chuin in a dhiIadh agus an Brúnach in a dhiaidh go léir. Trí Barr na Manúg leo, trí an Sean-Buaile, trí Páirc na gCapall, suas an Tuarín agus trí Gort na Ralac. Annsin tríd an mBán Mhór Aluinn. Gairid go leor do'n mBán Mór bhí tigh beag go glaodair lag tige Nóra. Bhí cliadh mór tharann idir lag tighe Nóra agus an mBán Mór. Bhí linntear fé bhun an cliadh. Bhí an ghirrfiadh ag déanamh ar an linntear. Bhí an cú dubh gairid go leor dó. Bhí an cú dubh le na taobh agus bhí an Brúnach ag tabhairt misneach dóibh lena guth. Ag déanamh ar an cliadh a bhí fhios ag an Brúnach go bfeididís é léim. Do labhair sé go cnasta le na capall. Anois nó riamh a dhuine mhuintearda. Bhí fhios ag an capall cad a bhí uaidh. Do chorraig sé é féin suas. Do thug sé fén gcliadh. Do croch sé srian bog leis an capall agus nuair bhuail an capall an talamh gan contabhart mo grinn croidhe arsa
    Micheál de Lundera