School: Gleann Garbh, Lios Mór (roll number 1710)

Glengarra, Co. Waterford
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Ní raibh aon leipreacán ina an áit seo ach bhí ceann i bPáirc an Lag gairid go leor le Lios Mór. Leipreacán an-mhór ba eadh é. Bhí feirmeoir 'na comhnuidhe ann darbh ainm dóPádraig Fheineise. Bhí sé cinn is fiche ba agus tarbh aige agus nuair a dimigh Pádraig bocht amach maidean Samhradh chun na ba do cruadh, chonnaic sé an tarbh af féachaint ar rud éigin. 'Sé an leipreacán a bhí ann agus é ag féachaint ar an tarbh, Tháinigh Pádraig leas thiar dó agus rug sé ar cúl an mhuinéal air agus sé a bhí go meidhreach ag teacht abhaile agus greim daindin aige air. Nuair a chonnaic an bhean é crom sí ag bualadh bas le h-áthais. "A Mháire", arsa Pádraig " ní gádh dúinn aon obair a dhéanamh níos mó. Comfadaimíd an buachaillín seo nó go dtaispeán fad sé dúinn cá bhfuil an crócha óir". Cuireadar isteach i seomra é agus thugadar a dhóthain le n-ól is le n-ithe dó mar bhí sé beag. An maidean Bhí chughainn glaodhac an leipreacáin ar an maigistir. Tar annso chugham agus ná bhéadh aoinne ag éisteacht leat. "Ó bhí tú chomh galánta san liom
    Micheál de Lundera