School: Gleann Garbh, Lios Mór (roll number 1710)

Glengarra, Co. Waterford
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. I bhfad fadó nuair bhí Bertie ní Bhrin na comhnaidhe ar bruach abha Airglean, bhí saidhbhreas an domhan aici mar bhí sí tar éis é goid. Annsin nuair a fhiacaid í trí Airglean agus bathadh i sa Taire. Tháinig a capall abhaile go dtí sléibhte Airglean agus thug sé tamall maith ar na sléibhte agus bhí eagla ar na daoine dul ina gaor ná na goire. Sa deire thiar thall thuit an diallath de. Bhí go leor ba ag inbhear ar na sléibhte an úr sin agus bhí seafad leis ag inbhear na bhfochair agus baineann sé le dealramh gur ith sí cuid do'n diallath. Bhí a lán buaistéiri i Lios Mór an uair sin ..