School: Gleann Garbh, Lios Mór (roll number 1710)

Glengarra, Co. Waterford
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Ainmhidhthe Allta.
    Seo iadh cuidh de na h-ainmidthe ará ag faghail fiadhan im aith féin, an coínín,an ghiarrfiadh , an grainneóg , an easógh , an fíreadh an mactíre agus an bhruach. ¸omhuigheann an coínín gach saghas glasraí a bhíonn ag fás ag an bhfeirméor . ¸Comhigheann an fíreadh i bosca agus itheann sí arán, agus úsadthar iadh nuair a bhíonn na daoine ag fiadhach chínín agus théigheann an fireach isteach sa bpoll na mbhíonn an cóinín agus tugann sé amach é Comhuigheann an easóg i bhpoll bheagh ar bhruach na h-abhann agus bhíonn siadh ag marbhughadh na h-éan agus na coíníní agus ólann siadh fuil. Comhuigheann an bhruach i dtar athainn agus itheann siad turnapaí . ¸omhuigheann an girrfiad i bpoll fé'n dtalamh agus itheann sé glasraí agus shíola an fhéir agus coirce ritheann an clínín girrfaidh cómh mear leis an gaoth Mártha comhuigheann an madhra ruadh fé na charraigheacha agus fé'n bruchaibh.
    Tá laigheas ar an fróg cuirtír iadh tar n-ais ar na bhuibh na beartha.
    Mícéal de Lundéra