School: Gleann Garbh, Lios Mór (roll number 1710)

Glengarra, Co. Waterford
Eibhlín Bean Uí Chaomháin

1. Uair amháin bhí Fionn MacCumhail ina gcomhnuidhe i Móin na Tarbh. Aon lá amháin do chonnaic sé an Gchiadchoigh Mór ag teacht. Dubhairt an bhean leo dul isteach ar an cliabháin. Do chuaidh sé isteach agus cuir sí an eadaige inairde air. Do tháinigh an Gchiadcoigh isteach. "Tabhair don an tarbh breágh mór" arsa sé. "Níl na fir istigh mar tá siad ag fiadhiac" arsan bhean "ní tabharfaidh mise an tarbh dó". "Tóg mise é" arsan gchiadcoigh agus nuair a tháinigh na fir, dubhairt tú gurb é an gchiadcoig Mór a thógaig é" arsan fear. Do cuaig an Gciadcoig tríd na páirceanna agus thóg sé tarbh. Nuair a bhí sé ag teacht go dtí an crosaire leis an tarbh, bhí Fionn Mac Cumhail ag an gcrosaire. Dubhairt Fionn an thóg tú an tarbh agus dubhairt an Gciadciog go dtógadh é. Annsan do rug Fionn ar adhairc an tairbh agus do rug an Gciadciog ar an eirbheall agus thosnuig ag strachadh. Níor stad gur strach an tarbh ina dhá leath.
    Padraig Ó Leigin
    Lismore, Co. Waterford