Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an fear ruadh amach gur ghoid an tailliúr a chuid airgid uaidh san oidhche agus amach leis faoí dheín na bpóilíos. Gabhadh an táilliúr acht cruithigh sé sa gcúirt go dtainig luach na stócaidh agus luach an earraidhe do cheannuigh sé le céile agus éagcóir do cuireadh san.
    Sgaoileadh amach annsin é acht d'innis an fhear ruadh go raibh an tailluir 'na saighdiúir agus gur ealuigh sé as an arm - gabhadh fear na snaithidí aris agus fan gcoir sin cuireadh i bpríosún é go ceann na bliadhain.
    Thainig an fear ruabh abhaile agus phos sé, agus nuair a bhí an dá bliadhain istigh ag an táilliúr thainig sé abhaile agus d'éaluig bean an fhir ruadh leis ? go raibh beirt chloinne aicí lé na fear. Ghoill sé comh mór sin ar an bhfear ruadh go dtainig saobhean ceille fa deireadh air agus dimtig sé i bfiabantas i ndiaidh a cíonn roime agus tamaill sula chaillead é ní aithneóchad sé aon duine, ná amhain a bhean féin.
      1. filíocht
    Nóra Ní Loinseacháin