Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

Ar an leathanach seo

1. Ta cuinneóg againn sa mbaile. Ta sé againn anois lé cúig bliadhna déag. Déanann mo mathair an maistreadh agus oibrigheann sí an loinithe in a mathair thart timcheall. Sé an chaoí go mbíonn fhios aice go bhfuil se déanta nuair a fheaceann sí an loinithe glan gan aon im greamuighthe de agus nuair a bhíonn an t-im in aon chrap amháin.
    Se an chéad rud a dhéanann sí ná a lámhaí a sgóladh go maith ionnas nach greamócadh an t-im dóibh. Annsin tógann sí amach an t-im i mbáisín adhmaid agus cuireann sí uisge air. Bíonn sí ag cur uisge air no go bhfeiceann sí glan é - gan aon bhláthach ann. Annsin cuireann sí salann air agus deanann sí suas go deas in a rollaibh é. Déanann sí maistreadh timcheall is uair sa t-seachtmhain. Tá a lán, lán, pisreóg ag gabháil le bainne agus im.
    Pisreóga
    1. Cuireann cuid de na daoine uisge coisreachta ar an gcuinneóg i dtreo is sguabfadh na