Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

Ar an leathanach seo

1. Siad na h-ainmhídhthe feirme atá againn sa mbaile na bá. Sgioból a tugtar ar an tígh na mbó. Seo é an chaoí le bó a cheangailt. Bíonn an bucán sáithte isteach insan mballa agus bíonn an eigin thart ar an mbucán agus bíonn an buaitreach ar a muinéal agus cuirtear an sníomh isteach sa mogall agus bíonn sé ceangailtí annsin. Langais a tugtar ar an sórt ceangail a bhíonns ar asail - rópa ceangailte don chois deiridh agus don chois toisigh. Buaithrín a tugtar ar an rópa ag ceangailt an dá chois toisigh. Glantar an sgiobáil gach lá agus cuirtear cochain mar easair futha agus bíonn sé go deas glan acu le luige air san oidhche.
    Nóra Ní Loinseacháin
    Máire Bean Uí Loinseacháin