Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ón bhfarraige agus luigheann ar an talamh. Tagann an mhara-fhada aníos comh maith agus bíonn sí ag dul thart ag na sruthán.
    Tagann an rón isteach in aice an talaimh nuair a bhíonn athru air. Tagann éan mór eile a dtugann siad an foitheach air in aice na talmhan agus nuair a thigeann sé sin bíonn fhios ag chuile dhuine go bhfuil athru air.
    Iompuigeann an cat a dhruim leis an teine agus tosuigheann se ag scríobhadh agus an áit a bhíonns a aghaidh tugtha sin e an bonn a thagas an ghaoth as. Nuair a theigheas an madadh ag ithe féir glais bíonn árd-stoirm air. Nuair a bhíonn droch-uair air bíonn na bá i bhfiadháin agus imthigheann siad rompa ag rinnce.
    Nuair a bhíonn droch-uair air bíonn an spéar dearg thoir acht nuair a bhíonn sí dearg thiar bíonn uair maith air. Nuair a bhíonn ceó ar na cnuic i ngar de'n talamh bíonn uair maith air. Acht nuair a bhíonn ceó ar bharraibh na gnoc bíonn sé ag tarraingt fearthainne. Nuair a fheicfeas tú ceó-bhothair ag imeacht lé gaoth bíonn athrú air. Nuair a bhíonn réalra in aice an ghealaighe bíonn stoirm air.
    Nuair a bhíonn ceo lé deireadh an ghaelaighe bionn stoirm air agus ma bhíonn ceo le tosach an gealaighe bíonn
    Maighréad Ní Chinnéidigh
    Máire Bhean Uí Chinnéidigh