Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuaidh na muinntir a cuireadh amach go Ameirica sa mbliadhain an imirce - 1881 agus 1883. Bhí smacht mór ag an tíghearnaí talmhan ar na tineóntuidhe - sé sin, b'éigin doibh fiche la oibre a dheanamh do na tighearnaí - deich lá san earrach agus deich lá sa bfóghmhar.
    An uair a bhí Cumann an 'Land League' ann dhiultuigh muinntir Dubh-Airc an obair dualgais a dhéanamh don tighearna talmhan. Thuit na daoinibh agus an Chiaranach amach lé chéile agus annsin dhiúltuigh siad an chíos d'íoc nó go bhfuighead siad laghdú ceithre sgilling as a bpunt. Nuair nach raibh an Chiaránach ag fágail aon airgid b'éigean do an talamh a thabhairt suas do na ? agus cuaidh sé féin go America.
    Bhí feilm ag cartar tighearna talmhan eile i Muing-a-Dóráin agus bhíodh na tineontaide ag obair ar phaighe ar an bhfeilm seo. Tharla argóint eicint idir na tineóntaidhe agus Cartar. Nuair a bhí an fógmhar le baint thug sé isteach strainséara leis an obair a dhéanamh. Níor mhaith leis na tineóntaidhe sin agus an cead lá a cuaid strainséara isteach ag obair chruinnig na
    Máire Ní Ghamhnáin
    Éamonn Ó Conmhacháin