Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    lá Bealtaine nó má glanann nach mbéidh aon bainne ar fead ná bliadhna arís. Nuair a dhóireann duine bainne do mhí-cheap nuair a bhíonn sé ag crúdh na mbó deireann siad 'béidir go bhfuil béal éigin eile faoí.'
    Sgéal ag baint leí
    Bhí dream ina gcomhnaidhe i nDúbh-Áirch fadó agus bhí bó leó ag dul treasna balla cloice agus bríseadh a cos. Fuair sí bás agus céard a ndeanfadh na daoine acht í a fheanú. . Sháill siad annsin í. An céad greim den fheóil a chuir sí ag bruith sa bpota nuair a thóg siad an clár de ag tógaint ná feóla céard a bhí ann ach cloigeann sean duine agus bainead geit mór asta. Annsin thóg siad an cuid den fheóil a bhí sa mbairle agus chuir siad i bpoll talamh é. Deir siad nach bhfuil sé ceart aon rud a bheith lé deanamh agat lé aon bó a geobhas bás.
    Na h-eineacha feirme
    Siad ná h-éineacha feirme ata againn sa mbaile ná: - ná cearcaí, na ngeadhbha, na lacán. Sé