Scoil: Áit Tighe Mhic Aodha

Áit Tí Mhic Aodha, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Corracháin

1. An Doineann
    I mí na shamhna 1926 bhí stoirm mór. Bhí Pádhrig O Cuirnni as Muc Ruad ag cur dorais ar an sgioból, agus do shéideadh é feín agus an doras isteach ins an sruthán. Siad na cómharthaígo raibh an stoirm ag uacht. Bhí na sgamaill dearg agaus mór agus bhí na preáchaín dul suas agus síos insan air agus ag sgriaóadh. Do liagadh a lán crainn móra. Bhlían 1893 i mí Iúil. Bhí stoirm mór Coín agus cuntrighe. Sa bhlían 1936 bhí báistiach do bhriseadh droiceadh agus bhí sgiobóil agus cur lán se uisge. Bhí a lán se na mbothár scriosta agus bhí pollaí móra i gcuid acu. Thiug m'athair an t-adhbar seo dom. Pádraig Mac Prendergás.
    Caitlín Ní Orendergás Ascalaín bíalasa Co-Mayo
    1. próisis agus feiniméin