Scoil: Áit Tighe Mhic Aodha

Áit Tí Mhic Aodha, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Corracháin

Ar an leathanach seo

1. Fadó bhí a lan dear laídre thart timpeall na h-aíce seo Seo é an t-ainm a bhí ar fear acú ná Mícheál Ó Rághnaul Áit Tighe Mhic Aodha béalasa Co Mhuigheó. Seán Mac Iagóig Corliath béalasa Co Mhuigheó Máirtín Thomais Mac an Ultaigh Cuillín béalasa Co Mhuighéo
    Mícheal Ó Raghnaul ba é an fear ab fearr thart timpeall na háice seo ag ag caitheam cloch no rud mar sin bhí Aodh Ó Dómhnaill múinteóir i sgoil bhótair Sale ag caitheamh cloiche lá aonaigh i mbéalasa Piraibh aon ábhalta é a shárughadh go dtáinic Mícheál Mac Rághnaul agus bhuaidh Mícheál air.
    Seán Mac Lagóigh bhí sé laídir do thóg sé trí céad mheadh caint coirce idir a dhá laím agus do cúir sé é ar dhruim a chapaill agus bhí Seán Mac Chuileín as Corliath ag féachaint air gá deánamh fear maith abair é ag siubhal. D'fág sé Corleath ag a sé a clog ar maidin agus do shuibhal sé go Sligeach agus ar ais arís agus bhí sé sa mbaile ag a chuíg a clog um traínöna. Sé sin tuairms seastadh míle
    Mícheál Ó hAnnon
    Máirtín Ó hAnnon