Scoil: Áit Tighe Mhic Aodha

Áit Tí Mhic Aodha, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Corracháin

Ar an leathanach seo

1. Thúgheadh a lán lucht siubhail tart timcheall na háite fadá seo ainmneacha do cuid acú díob. Seósamh Mór Ó Domnaill. Peadar a Phuirt Seán Neains. Théigheadh Seósam Mór Ó Domnaill thart timpeall ag bailigheadh prátaí agus d'fuiceadh sé iad i dreach ar bui, agus do rinneadh sé cáca freisin. Nuair a bhíodh cloch prátaí, cáca mór, agus púnt baguín inne aige, deiriadh sí, Sé an píopa an rud is milse. Annsin thósuigheadh sé ag amhranúidheacht agus a mháthair ag rinnce, annsin do ióghad sí a mháthair ar a dhruim. Dhí sí sé troigh go leith, agus bhí a mháthair authre troigh go leith, iod a [ ] ag ceapad go mbíodh na cailíní go lúr ina dhiaidh. Díodh Peadar a Phuirt ag dul iant ag amhranúidheacht agus nuair a bhíodh dhá phighiunn déag aige do chuareadh sí iad isteadh in a beál agus é ag amhnanúidheacht. Ní iaithiadh Seán Neains bróga ar fheín. Diódh na
    Áine Nic Mhághnuis
    An Chorr Liath, Co. Mhaigh Eo