Scoil: Áit Tighe Mhic Aodha

Áit Tí Mhic Aodha, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Corracháin

Ar an leathanach seo

1. Tá a lán liosanna thart timpeall na háite seo agus tá eolas agam ar chúig cinn acu. Tá dá cheann, gCorliath- dá cheann, Leacaidhe agus ceann amháin in Ait-Tighe-Mhic-Aodha. Uaireann ta Uaiheanna a tugtar mar ainm ar an dá cheann atá, gCorliath.
    Tá cuma cearrnógach ar an dá ceann atá, gCorliath. Tá ceann acu bhfeilm Phadhraic Ó Loclaínn agus an ceann eile i bhfeilm Sheámus Ó Lochlaim Cúpla blián ó shoin do dhúnadh an ceann a bhí bhfeilm Sheamus Ó Lochlainn. Chuidh fear síos insan gceann atá i bhfeilm Phadhraic Ó Lochlainn agus bhí coinneal aige. Nuair a chuaidh sé síos beagán chonnaic sé seomra ann. Tá bruic in a gcómhnuidhe ann freisin.
    An dhácheann atá i Leacaidhe tá siad i radhaire a chéile. Tá ceann acu i bhfeirm Thomáis Ó Síri agus ceann eile i bhfeirm Uilbrim Ó Sionnaigh Insgach ceann acu tá bannc cré ar an taobh amuigh. An ceann atá in Ait-Tighe-Mhic-Aodha
    Séamus Ó hAodha
    An Chorr Liath, Co. Mhaigh Eo