School: Carron / Carthan (roll number 7573)

Carran, Co. Clare
The Schools’ Collection, Volume 0616B, Page 17_024

The Schools’ Collection, Volume 0616B, Page 17_024

Béal -Oideas
    Ainmidhthe Allta.
    Tá alán ainmidhthe allta. sa tír seo mar atá an Sionnach ,(Badger) broch martin cat (Weasel) easóg an féiréad agus alán eile .Gheibhtear alán leigheasanna as cuid de na h-ainmhidhthe seo.An biadh a fagann an feiréad sin leigheas ar Truich.Tagann am sionnach amuigh insna h-oidhcheannta dubh doracha agus bíonn gé no lacha chun dinnéar gach lá .Tagann an sionnach go dtí na tighthe agus goideann sé lacha agus ceaarcaibh agus génaibh.Bíon pluais ag an sionnach ar bun caraighe .Bíonn an broch insna coillte agus bíonn pluais aighe .Bionn an squirrel insna coillte agus bíonn cnó aighe thios ar an talamh .Geibheann sé iad insan Samhradh agus bíonn siad aige le linn
    Caitlín Ní Ciarsaig
    Termon, Co. Clare