School: Clochar na Trócaire, Cill Chaoi

Kilkee, Co. Clare
Máire Gromail

1. (continued from previous page)
    dubhairt sí le na mac gan rud ar bith do leigint in -aice leí. Thuit sí a codladh. Nuair a bhi sí na codladh thosnuigh cuileóg a suibhal thar a srón. Do fuair an t-amadán bata agus do buil sé é, a do theip air é do mharbhú ach bhris sé srón a mhathair leis an mbata. Leim sí suas agus do rith sí i-ndhiaidh an amadán agus béigin dó san rith le na anam.
    Bhi fear agus bean bocht ann fadó. Do cuirtí an beirt aca isteach sa carcar go minic. Lá amháin dubhairt an fear leis an mnaoi nach ndeafadh siad aon droch gniomh eile ach dubhairt an bhean go ndeanfadh sí ceann amháin eile. Annsan do chuaidh sí go dtí Tig na nGealt agus dubhairt sí leis an bhfear a bhi i bfeighil na h-áite go raibh mach aici agus go raibh sé a d'irraidh a cuid seod dfhághail. D'impigh sí air iad do coimead i dtig na nGealt di mar go raibh sí ag dul ar a laethe saoire. Dubhairt an fear go ndeanfad se san. Annsan dubhairt sí go raibh sí ag dul go siopa seodeora agus do cheannaig sí a lan seod. Annsan dubhairt sí gur fag sí a seic-leabhar in a
    Fíloména Ní Chearmada
    Seán Ó Cearmada