School: Dubhlinn (C.), Inis (roll number 4871)

Doolin, Co. Clare
Bríd Ní Laighin

na ceann do bhí ag a muinnthir rómpa.
    Deireann na sean daoine gurbh mó picí faobhrach a dhein na gaibhne sin dos na daoine do bhiodh ag tróidh fadó agus is mó duine do marbúigheadhar mar sin iad na sórt gunnaí do bhíod aca an tam údh.
    Ní hiad ár Shean Mháthair ná ár shean aithir a airigimíd na sgealtha sin uatha mar ní rabhadar san saoghal in aoch chor an úair sin acht mar sin féin taghann siad anuas cúcha ós na daoine a thainig rómpa agus annsan cloiseann sinne gád rád iad.
    Is dócha gur mó pisreógha athá ag na daoine, acht deireann siadh go bhfuil ana leigheas ar an uisghe sin a mbíonn ins na ceardhcin chun an iarainn do fuaradh nuair a bhíonn sé te.
    Deirthear go raibh fear ann fadó agus bhí sé aná gastha agus do bhí taidhream aighe oidhche amháin agus do cheap sé gobh fhuar sé airgeadh in aiche le caisleáin airithe.
    Dubhairt sé go raghadh sé á triall, ar dtuais do chuaid sé isteach go dtrí ceardhca agus do ghoid sé go leor uisghe i gan fhios don gabhann, do fuar sé scian le láimh dubh agus annsan dimthigh sé leis agus do bhí sé
    Brighid Ní Cilltreáin
    Fisherstreet, Co. Clare