School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trafrask, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. 1. Má mólann tú aon rudh agus ná cuireann tú aon beannacht ar an rud san, deirtear go dtuitfeadh mallacht éigin ar an rud sin nó go ngeobadh sé bás.
    2. Má marbhuigeann tú seana coilleach go mbeadh tioblóid éigin órt an bliadhain sin.
    3. Má buailtear an bó leis an buartai nuair a bitear gá crúdh go niompochadh a cuid bainne go dtí fuil
    4 Bíonn eagla ar daoine cur isteach leis an draoigneán dubh nuair a bhíonn siadh cun aon obair do dhéanamh ar eagla ná h-eireocadh leis an obair.
    5. Má bhíonn daoine cun obair éigin de déanamh ní deineann siadh é do thosnughadh De Luain. Ceapann siadh go beadh mallacht eigin ar an obair sin.
    6. Nuair a tagann Oidhche Coille má bíonn alán biadh i dtig beadh saidbreas agus biadh go fluirseach ins an tig sin ar feadh na bliadna, ac muna mbeadh ní bheadh aon rudh le n-ithe ann
    7. Tarraingeann na daoine alán uisge isteach sa tig Óidce Nodlagh Beag, agus bíonn na daoine in a suidhe ana dhéanach an oidhce sin, mar ceapann síad go n-impócaidh an t-uisge go dtí fíon.
    8. Nuair a tágann Lá Bealthaine. Bhíonn na daoine a d'iarraidh rudaí do goidh ós na gcómarsain eile,
    Treasa De Blách