School: Drom Dhá Liag (C.) (roll number 12230)

Drimoleague, Co. Cork
Bean Uí Dhrisceoil

1. (continued from previous page)
    Bhí bean uasal in a chomhnuidhe in aice na h-áite darbh ainm Máire Ní Samhna agus ní raibh meas madra aici ar an dtobar ná ar na daoine a thagadh go dtí an tobar. Dubhairt sé lei féin go gcuirfeadh sí deire leis an dtobar.
    Bhí madra caoch aici sa bhaile agus an lá so nuair a bhí na slóigte daoine ag bailiú timcheall an tobar ag guidhe tháinig sí do dtí an áit agus an madra caoch aici. Crom sí ar shuile an mhadra do nighe leis an uisge bheannuighthe - ní le súil go dtiochfadh an radharc thar nais chuige ach chun a thaisbeáint dos na daoine cad é an gráin agus an mí-shásamh agus mí-mheas a bhí aici ar a n-oibreaca diadha agus ar an naomh a coisrig
    Máire Ní Fhearghail
    Derrynagree West, Co. Cork