School: Drom Dhá Liag (C.) (roll number 12230)

Drimoleague, Co. Cork
Bean Uí Dhrisceoil

1. Nuair a bheadh an tráthnóna fuar no fluic do cuireadh a leas--mháthair an Gárlac amach dá mbeadh aon obair le déanamh aici. Bhí leas-dritheáir aige agus bhíodh sé an-dian ar an nGarlach bhocht chómh maith len a mháthair. Nuair a tagadh an tráth de'n bhliadain chun na ngéanna a chur isteach shíneadh sé a mhéar chun an dorais mar chomhartha do'n Ghárlach dul amach agus na géánna do chur isteach.
    Ach tháinig an tráth san de'n bliadhain airís tráth na ngéanna agus fuair an leas-mháthair bás. An oidhche in a dhiaidh sin do shín an Gárlach a mhéar dá leas dritheáir mar cómhartha bheith amuig chun
    Seán Ó Coileáin