School: Drom Dhá Liag (C.) (roll number 12230)

Drimoleague, Co. Cork
Bean Uí Dhrisceoil

1. De reír an sgeíl seo bhí saighdiúirí gallda ar thoír sagairt a bhí ar a choimeád ins na sleíbhte gairid do'n chaisleán. Do thángadar suas leis lá amháin agus ní raibh áit ar bith le dul aige ach isteach sa caisleán agus suas an staighre go dtí a bharr. Ach thángadar air agus chaitheadar sios isteach sa caisleán é oír do bhí an dion agus an t-úrlár uachtarach tuithithe an t-am sin féín.
    Marbhuigheadh é ar a dtoirt agus thosnuig a chuid fola ag éaladh tríd an úrlár agus ag tuitim in a bhraon ar úrlár iochtaraig an chaisleáin.
    Deirtear gur lean sé sin riamh ó shoin agus creidtear go coitchiannta
    Séamus Ó Fearghail