School: Drom Dhá Liag (C.) (roll number 12230)

Drimoleague, Co. Cork
Bean Uí Dhrisceoil

1. Tá Doire Groidhe suidthe timcheall míle ó'n sráid bhaile Dromdháliag. Tá portach insan áit sin agus tugtar "Stablaí Harrí" ar poinnte amháin de'n phortach. Seo mar a fuair sé an ainm sin.
    De reír an sgeíl séo bhí tigearna gallda darb ainm do Annraoi Sealdum in a chomhnuidhe san estát mór i gCúlcilluibhair ar a bhfuil a ainm fós agus go raibh sé an-dhian ar na Gaedhil. Theígeadh sé amach le buidhean arm ar chapaill ar thóir na sagart go minich. Lá amháin thángadar ar shagart ag bun Cnoch na n-Abann. Thug seisean a agaidh ó dheas agus srois sé an portach in Doire Groidhe rómpa
    Séamus Uí Fhearghail
    Derrynagree West, Co. Cork