School: Drom Dhá Liag (C.) (roll number 12230)

Drimoleague, Co. Cork
Bean Uí Dhrisceoil

1. Timcheall ceathramhadh míle ar an dtaobh thuaidh de'n bhaile tá árdán no cnocáinín ar a dtugtar Bárr na Carraige. Bhí mainistir san aít seo in allódh ach níl fágtha de anois ach carn cloch. I lár an bhóthair ó's chómhair na h-aíte in a raibh an mhainistir tá carraig mhór leathan ar a dtugtar fós "Carraig na Marbh". Toisg nuair a bhíodh sochraidí ag gabhaíl an treó d'fhágtaoí an cómhra anairde ar an gcloich seo fhaid agus a bheadh an lucht iompar ag dul isteach sa mhainistir chun cúpla paidir do rádh doibh feín agus chun cúpla ceann eile do chur le anam an duine mhairbh.
    Níor chuir aoinne riamh isteach ar an bpáirch ar abhfuil an
    Seamus Ó Fearghail