School: Drom Dhá Liag (C.) (roll number 12230)

Drimoleague, Co. Cork
Bean Uí Dhrisceoil

1. Deirtear go raibh slighe fé leith ag saoir cun caisleán a thógaint san am a tógadh an ceann so. "Grouting" a tugtaoi ar an slighe sin. In ionad mairtéal gnáthach a cur ag daingniú na gcloch is amlaidh a bhí saghas measgaín cun caiteamh isteach ins na puill idir na cloca nuair a bhíodar socair in a n-ionad sa bfhalla
    Seo mar a deintí an measgán:- roinnt gainnimhe agus cloc aoil a mheasgadh le céile agus uisge do caitheamh ortha. Annsan fionnadh capaill do chur isteach sa mhairtéal seo agus an rud ar fad do fhliuchadh airís le fuil beirbhighthe. Do chuiridís an measgán seo ins na puill idir na cloca annsan agus nuair a