Scoil: Gleann Beithe (B.) (uimhir rolla 4762)

Glenbeigh, Co. Kerry
Séamus Ó Dochartaigh

1. Sgéul
    Bailighthe ag Domhnall Ó Murchadha, Cill na mBreac.
    Uair amháin do bhí spealadóir ag baint féir le speil, taréis tamaill do tháinig sé go dtí nead easóige. Do thóg sé an nead as an áit ina raibh sé agus do chuir sé i n-aice leis an gclaidhe é.
    Do bhí gallún bainne ins an bpáirc leis an spealadóir i dtreó nuair a thiocfadh tart air go dtógadh sé braon d'en bainne.
    Do tháinig máthair na n-easóg go dtí an áit ina raibh an nead ar dtúis agus do bhí sí ag féachaint annso agus annsúd ach ní raibh an nead ann. Cad
    a dhein sí ach do chuaidh sí síos go dtí an áit ina raibh an gallún bainne agus do thosnuigh sí ag caitheamh seilí isteach sa ghallún.
    Do chonnaic an fear í agus do chuaidh sé go dtí an nead go ciúin agus do cuir sé an nead ins an áit ceart. Nuair do
    Domhnall Ó Murchadha
    Kilnabrack Lower, Co. Kerry