Scoil: Gleann Beithe (B.) (uimhir rolla 4762)

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Séamus Ó Dochartaigh

1. Sgéul
    Bailighthe ag Pádraig Ó Ríordáin ó Cúl Ruadh.
    Fadó bhí fear 'na chómhnuidhe ag Faill Mhór agus bhí cáirde leis 'na gcómhnuidhe i dTráigh Lí. Bhí leanbh leis ag na cáirde i dTráigh Lí. Lá amháin do chuaidh sé chun an leanbh do thabhairt abhaile. Ar an mbóthar abhaile dó do bhuail mac tíre leis . Do thug an mac tíre fé agus bhí sé a dhiarraidh an leanbh d'fhagháil. Bhí bata ag an bhfear agus do bhuail sé an mac tíre siar leis go dtí go dtáinig sé in-aice leis a thigh féin. Do thug an mac tíre fé arís agus bhí ag teipeadh ag an bhfear é a choimeád uaidh. Ach glaoidh sé choin a bhí aige. Tháinig an chú agus do rug sé ar an mac tíre agus do mharbh sé é.
    Fuaireas an sgéul so mo shean-mháthair Bean Sheáin Uí Ríoghbhardáin.
    Pádraig Ó Ríordáin