Scoil: Gleann Beithe (B.) (uimhir rolla 4762)

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Séamus Ó Dochartaigh

1. Sgéul
    Bailighthe ag Seán Ó Ríoghardáin ó Cúl Ruadh Ó Droum.
    Bh í fear ann fadó agus bhí brionglóid aige oidhche amháin go raibh pota óir i n-aice le droichead agus tig gabhana i n-aice leis i bhfad ó'n a tig féin. D'éirigh sé go moch ar maidin agus chuaidh sé go dtí Luimhnigh ag féachaint chá raibh an droichead. Sa deire chonnaich sé é agus tig gabhann in n-aice leis. D'fhan sé an lá ag siúl síos suas i n-aice leis an droichead. Tháinig an oidhche agus ní bhfuair s é an pota óir. Tháinig an gabha amach. Chonnaic sé an fear. Chuaidh sé go dtí an áit 'na raibh an fear agus bhí sé á cheistiú cad a thug ann é agus rudaí mar sin. D'fhiarfruigh sé de cad as a dtáinig sé agus dubhairt an fear ó Chiarraidhe. Annsan chuir an gabha an ceist leis an raibh sé ag dul go Chiarraidhe anocht agus dubhairt an fear ná raibh.
    Annsan thug an gabha isteach 'na thig
    AT1645: The Treasure at Home