Scoil: Gleann Beithe (B.) (uimhir rolla 4762)

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Séamus Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    d'fhágaint uirthi. Dheineadar mar adubhairt sí agus do chuireadar í san reilig i mBaile na Cille agus an fó-ghúna uirthi. Nuair a tháinig an drifiúr eile abhaile dubhairt sí leis na daoine cá raibh an fó-ghúna a bhí uirthi agus dubhradar go raibh sé uirthi. Cúpla lá na dhiaidh san chuaidh beirt fhear go dtí an reilig d'oscail siad an uaig agus bhaineadar an fó-ghúna de'n chorp agus cad a bhí fuaghálta istig ann ach a lán airgid. Fuair an drifiúr an t-airgead. D'innis mo shean-athair Pádraig Ó Buacalla ó Baile na Cille an sgéal so dom.
  2. Sgéul
    Bailighthe ag Pádraig Ó Ríordáin Cúl Ruadh.
    Fadó do chuaidh fear go dtí Coill na Curra ag baint sgolb. Nuair a bhí na sgolb bainte aige do shuidh sé síos agus do thuit sé a chodhladh. An fhaid a bhí sé ann do thaidhreamh sé go raibh pota óir fé'n a cheann. Nuair a dhúisigh sé bhí sé ró-dhéanach chun é a chuardach an uair sin. Do chuir sé marc san áit go raibh an
    Pádraig Ó Ríordáin
    An Chúil Rua Íochtarach, Co. Chiarraí