School: Gleann Beithe (B.) (roll number 4762)

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Séamus Ó Dochartaigh

1. Sgéul
    Bailighthe ag Séumas Ó Gríobhtha, Cúl Ruadh
    Bhí bean ann fadó agus bhí bó aici agus chat mór liath ghorm. Ní raibh aoinne eile sa tig léi bhí sí na h-aonar. Aon oidhche amháin do chuaidh an bhean ag crúdh na bó. Nuair a tháinig sí isteach do chuir sí an gallún bainne ar an mbórd. Do chuaidh sí amach chun an bhó do thiomáint amach. Nuair a tháinig sí isteach bhí an cat suas ar mbórd agus bhí an gallún follamh aige. Do rug sí ar gcat agus bhuail sí ceann an chait ar an ndoras. Bhí fearg ar an gcat. Do léim sé ar muinéal na mná agus do mhairbh sé í. Deireadh na daoine go mbíonn brionglóid ag an gcat trí uaire san oidhche go marbhóchadh sé tú ach go mbíonn eagla air roimh an ngadhar.
    Séumas Ó Gríobhtha
    An Chúil Rua Íochtarach, Co. Chiarraí