Scoil: Gleann Beithe (B.) (uimhir rolla 4762)

Gleann Beithe, Co. Chiarraí
Séamus Ó Dochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    teine. Do léim an cat agus rug ar an scórnaig ar an bhfear agus dubhairt go raibh an fear taréis Rí na gcat do mharbhú. B'éigin do leanbhaí an fhir na cosa do bhaint de'n cat sar ar fhéadadar an fear bocht a scaoileadh. Bhí an dá cat marbh annsan agus níor airigheas a thuille mar gheall ortha. Mo shean-mháthair bean Ní Scolaoich ó Cill na mBreac a innis an sgéul so dom.
  2. Sgéul
    Bailighthe ag Domhnall Ó Murchadha, Cill na mBreac
    Aon uair amháin do bhí fear an-saidhbhear ann agus do bhí mac aige agus bhíodar i na gcomhnuidhe i gcomhnuidhe iu gcaisleán mhór. Do mhairbh an mac a athair. Annsan do bhí sé i na chomhnuidhe ins an gcaisleán i n-a aonar. An chéad oidhche a bhí an mac i n-a aonar ann, ar a dó dhéug a clog do thosnuigh an caisleán ag crith. Do tháinig scannradh ar an mac annsan agus do rith sé amach agus do chuaidh sé go tig eile
    Domhnall Ó Murcadha
    Cill na mBreac Íochtarach, Co. Chiarraí