School: Caladh na Feirsde (roll number 13481/2)

Callanafersy West, Co. Kerry
Séamus Ó Luain

1. Níor imthig aon treab fear ag iascach scadán riamh oidhche Satharn nár d'eir'óch an tonn go léir agus chaithfeadh siad a chur isteach i gcuan ó'n gála mór agus an fhairrge a thiocfadh ortha.
    Níor chuaidh aon duine riamh ag rith ar broc ( ag fiadhach ) oídhce Satarn mar a mbíodh gála mór a shéidheadh ortha agus barra buadh (adharcha ) á séideadh na dtimpeall agus gheobhadh sé ( it would get ) comh dorcha san d'imthigeadh a gcuid gadhar go léir i ndiaidh séideadh na mbarr buadh agus ní fhílleadh na gadhair ortha go lá agus b'éigean dóibh suidhe síos an áit a mbíodh siad, bíodh an áit cómh dorchadh san dá raghadh na dtrus ( journey ) i ndiaidh na ngadhar do raghadh siad síos le faill mór agus do bheadh siad marbh.
    Seamas Ó Luain
    Múinteoir