School: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An tSr. Cormac

1. Bhí fear ann fadó agus fear sna bhréagh ab’ eadh é. Bhí sé i n-a scoláire mhaith leis. Lá Domhaigh bhí sé ag comhthalán rinnce agus ghaibh bean sidhe go raibh bean draoidheacht uirthi chúige ó’n lios. Bhuail sí a lámh f’en a ascaill agus chaith sé suibhal i n-aoinfheacht léi. Chuir sí torn mór ceoidh i n-a dhiaidh chun ná feiceadh aoinne cár ghaibh sé. Thug sí léi tamall mór ó bhaile é dtí gur bhuail chloch mhór leo. D’oscail an chloch agus chuadar isteach innte agus dhún sí arís i n-a ndiaidh. Bhí tig istig sa chloich sin ag an mnaoi sidhe agus thug an fear so seacht mbliadhan sa chloich aici. Seánach Séamuis a tugtaí air.

I gcionn seacht mbliadhan d’oscail an chloch agus d’eirigh an bhean sidhe amach fé’n aer ag cíoradh a cuid gruaige. Bhí fhios faighte ag Séanach Séamuis uaithe ar feadh na seacht mbliadhan a bhí sé istig sa chloich, cé bhí abálta thabhairt amach dá h-aimhdheoin le bárr filidheachta. Sgríob se mórán leitreaeha agus sgaoil sé leis ngaoith íad go bhfaigheadh na scolairí iad ar thaoibh na mbóthar, chun tuairisg a thabhairt dá mhuinntir go raibh sé fé dhraoidheacht ag an mnaoi seo.
    Bhí triúr file ar fuaid na hÉireann san am san. Duine acu sa Ghaillimh, duine acu i
    Siobhán Ní Shúilleabháin