School: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An tSr. Cormac

na Gleannta.
    Bhí gabhar ag beirbhiú ar an dteine ag muinntir an tighe seo agus d'fhiafruigh an t-amadán d' fhear an tighe cad a bhí ar an dteine mar bhí an t-ocras ag goilleamhaint ar an bhfear bhocht. Dubhairt fear an tighe leis gur asal óg a bhí ag beirbhiú ann. D'imthigh an t-amadán air agus nuair a chuaidh sé an Litriúich dubhairt sé leo gur asail a itheann siad i n-Iarthar Corca Dhuibhne. Do chreid muinntir an Litriúigh an t-amadán bocht agus 'sé an t-ainm a ghlaodhainn muinntir an Litriúigh ar iarthar Corca Dhuibhne riamh ó shoin ná Duthaig na n-Asal.
  2. Sgéal
    1. Sinéad Ní Ghogáin
    2. Baile an Eanaig, Baile an Fhirtéirigh
    3 Fuair sí an sgéal ó'n a máthair - Bean Uí Ghogáin
    4. Féach leath. 41
    5. 30/V1/'38
    Tá loch i gCráighlí timcheall lé sé nó seacht de míltibh taobh thiar de Dhaingean Uí Chúise agus tugtar Loch Cráighlí. Is sa loch so a deintí na leanbhaí a bhaiste fadó. Gach uair a thugtaí leanbh go dtí an loch so d'eirigheadh piast mhór aníos as an loch agus d'itheadh sé an leanbh
    Sineád Ní Ghogáin
    Baile an Éanaigh, Co. Kerry