School: Clochar na Toirbhirte, An Daingean

Daingean Uí Chúis, Co. Kerry
An tSr. Cormac

1. Cian na mBeann Óir
    1. Siobhán Ní Súilleabháin, Baile an Lochaigh, Baile na nGall.
    2. Pádraig Ó Súilleabháin. Féach L.4
    Bhí fear ann fadó agus bitheamhnach do b'eadh é. Bhí dáréag cloinne aige agus bíodar i n-a gcomhnuidhe i dtig thíos fé'n dtalamh. Bhí an fear so ana mhaith dos na daoine bochta. Gach duine acu a ghabhadh an bóthar thugadh sé go dtí n-a thigh féin iad agus thugadh sé biadh agus deoch agus lóistín na h-oidhche dóibh agus bóthar go leigeadh sé isteach iad ní amach annsan a leigeadh sé iad tráthnóna, chun ná beadh eolas chun an tighe acu.
    Gach duine saidhbhir a ghabhadh an treo chun a thighe bhaineadh an fear so gach pingin dá gcuid airigid díobh agus bhí cnocán mór airgid aige ar deireadh. Chaith sé a shaoghal ar an slighe sin ag guid agus ag foghail agus ag fuadach. Nuair a bhí sé críonna roinn sé a chuid airgid ar a chlann mhac go léir agus nuair a bhí sé ag fághail bháis chuir sé fios ar an Sagart agus dhein sé aithrighe. Bhí sé ag cur síos do'n Sagart ar conus mar a bhí an saoghal caithte aige. Gach rann a chuireadh sé as deireadh an Sagart "Is beag é mo mheas ort a Chiain". Nuair bhí deireadh ráidhte ag an bhfear dubhairt an Sagart
    Siobhán Ní Shúilleabháin
    Baile an Lochaigh, Co. Kerry