Scoil: Ceathrú na Laithighe (Brownsgrove) (uimhir rolla 12138)

Brownsgrove, Co. Galway
Pádhraic Ó hAnnracháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí fhíos agam fear agus bean a chuaidh go aonach Dún Mhór aon lá amháin. Bhí siad a' díol loluigheach. Nuair a bí an fear ag imtheacht ar maidin dubhairt an bean leis, "imtheóchaidh mise do dhiaidh nuair a réithigeas an teach agus na paistí agus feicfeadh tú".
    Nuair a bhí an bhean ag dul isteach i lár an aonaigh bhí cláiréanach leaghtha ar thaobh an bhothair agus d'iarr sé pighinn uaithe ar onóra Dé. Nuair a chrom sí síos ag tabhairt an pighinn dó chonnaic sí sparán leaghtha i n-aice leis an cláireanach agus ba an sparán ceadhna a rinne sí le haghaidh a fear le luach an loluigheach a chur ann.
    Nuair a casadh sé ar a fear d'iarr sí dó ar díol sé an loluigheach agus dubhairt sé gur agus fuair sé ceithre púnt déag 's deich sgillinge air, agus tá sé goidte uaim. Ná bhíodh aon tríoblóid ort ar sise tá an sparán agus an t-airgead agam-sa. Fuair mé é síos ag an clairéanach agus d'innis sé dom gur chaith bean in aice leis é, agus d'imthigh sí gan focal a rádh. D'aithnigh mise an sparán gur mé féin a rinne é". Céad míle buidheachas le Dia arsan fear. Tá fíos agam ar an bhean a ghoid é mar bhí sí in-aice liom go han-minic. Shíl mé nach bhfaca go deo é. Sin é bun agus barr an sgéal anois.
      1. people
    Máiréad Ní Flaithbhearta