Scoil: Ceathrú na Laithighe (Brownsgrove) (uimhir rolla 12138)

Ceathrú na Lathaí, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó hAnnracháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí féar dár bainmh Séan Ó Dáiligh ina chomhnuidhe i ghCorrafín, agus bhí sé ina ráisidhe mhaith. Bhíod sé í gcomhnuidhe a' radh le féar d'ár bainmh Reaftúraí a bhí ina comhnuidhe ins an ait céadhna, agus bhí chapaill rása aighe, a bhí anonn dhó dhéag mhile Éireannach a rith ins an uair, go sárugheac sé an capaill. Oidhche ámhain bhí Reaftúraí a moladh a capall le chuid dé na comharsana í d-teach ósta, agus bhí Séan O Dáiligh ag éisteacht leis
    Dubhairt sé leis go mbearach sé deic phunt do go raibh sé anonn an chapall a bhualadh fháid ar bit ár mhait leis. Dubhairt Reaftúraí go mbearach sé deich punt dho nach raibh se anonn é a dhéanamh. Ar chuma ar bit sochruigheadh go ritfidh an rás ó Corrafín go Tuaimh, toras chuig mhíle nó mar sin, í tríocadh noimheadh nó mar sin, agus fhuair Séan O Dáiligh an rás.
    Paidhric Mach Suibhne
    Tréasa Ní Corléas