School: Ceathrú na Laithighe (Brownsgrove) (roll number 12138)

Ceathrú na Lathaí, Co. na Gaillimhe
Pádhraic Ó hAnnracháin

1. Páirc Clais a dhaill Tugadh an t-ainm sin air mar tá clais ag ceann na páirce ina mbíodh dall ina chomhnuidhe ann i dteach beag. Tá sé suidhte i gCeathramha an tSean Lios, Ceathramha na Lathaighe, Tuaim, Co. na Gaillimhe.
    Gort Geárr Tugadh an tainm sin air mar tá gort gearr ag ceann amháin de. Tá sé suidhte taobh amuigh de mo theach i gCeathramha an tSean Lios, Ceathramha na Lathaighe, Tuaim, Co. na Gaillimhe.
    Gort Cnapach Tá sé suidhte i gCeathramha an tSean Lios freisin. Tugadh an t-ainm sin air mar bhíodh tortáin nó clocha beaga ann fadó. Tá sé suidhte taobh amuigh de mo theach i gCeathramha an tSean Lios, Ceathramha
    na Lathaighe, Tuaim, Co. na Gaillimhe.
    An Móinín Tugadh an t-ainm sin air mar baineadh móin ann tuairim is seachtmhó bliadhain ó shoin. Saothruigheadh an talamh ina dhiaidh sin agus talamh maith
    atá ann anois. Tugimíd an t-ainm sin air fós. Tá sé suidhte i gCeathramha an tSean Lios, Ceathramha na Lathaighe, Tuaim, Co. na Gaillimhe.
    Gort Buidhe Tá sé suidhte i gCeathramha an tSean Lios, Ceathramha na Lathaighe, Tuaim. Tugadh an tainm sin air mar bhíodh alán bláthanna buidhe ag fás ann.
    Cnucán Sheamuis Uí Mára. Tugadh an tainm sin ar an gcnoc seo mar bhí fear darb ainm Séamus Ó Múra
    Ceathrú an tSeanleasa, Co. na Gaillimhe