School: Trian Caol (roll number 10778)

Treankeel, Co. Donegal
Peadar Mac Gaoithín

1. Bhí baintreabhach i na chomhnuidhe i n-Och dobhair uair amháin. bhí mac aici agus ba é an buachall óg a ba deise da rabh ins na trí paráiste. Bhí gruag catach ruadh air agus ba é an t-ainm a bhi air, an buachall ruadh. Ba é mac na maise ag a mháthair.
    Bhí fear in na chómhnuidhe i nGleann Domhain an uair seo darbh ainm Domhnall Ó Dómhnaill. Bhí sé i n-aois an posta agus ba mhaith leis fághail réidhte le na athair agus a mháthair. chuaidh sé chuid báiligh Produstanach a bhí in a chómhnuidhe san áit agus fuair sé litir sgríobhtha chuca. Chuir sé ainm a gcuid mac ar an litir. Chuaidh an mac sin ar siubhal nuair a bhí sé óg, 'un Oileann Úr agus ní bhfuair siad focal uaidh ariamh. Anois fuair siad an liter uaidh ag radh go rabh sé saidhbhear agus ag tabhairt cuireadh dobhtha gabhair amach chuige. Thoisigh an t-athair agus an máthair ag fághail réidh le gabháin 'un Oileann Úr.
    Nuair a chualaidh an bhuachall ruadh go rabh siadsan ag gabhairl ar siubhal rinne sé féin réidh le gabhail forst. San am seo bádaí seol a bhí ann agus chuaid cuid mhór
    Máire Ní Éagartaigh
    Padruig Ua Dhochartaigh