School: Trian Caol (roll number 10778)

Treankeel, Co. Donegal
Peadar Mac Gaoithín

1. Sgéal.
    Bhí sean bhean ag gabhail faoí laimh Easboig. Bhí an t-Easbog ag cuir scrudugadh oirtí ar an teagas [!] criosta. "Ce acu is fearr, An t-Athair an Mhac no an Spiorad naomh." Musa giollcudaigh [?] arsa seiseann "is doiligh an t-sean dhuine a sharughadh"
  2. Bhí fear ann uair amháin d'arbh ainm Art Mhac Gloinn agus bhí sé i-na chómhnuidhe le a nigheann Anna agus bhí siad bocht bí sean bata aige a bhí ag éirighe ro ghoirid. Bhí aithne aige ar áit a rabh plantai droigheann ag fás. Innseadh do go rabh sidheogai ins an áit seo.
    Dubhairt Art nach rabh de sin acht pissrogai. Chuaidh se go dtí an áit agus fuair se bata an dheas agus gheárr sé an cheann de agus thug sé leis na bhaile é agus chuir sé suas os cionn na teineadh le é a thriomuigeadh.
    An oidhche sin cuaidh Art amach ag airneal. Bhí Anna astoigh i fhéin agus chualaidh sí callan mór ag
    Brighid Ní Gallchobhair
    Breenagh, Co. Donegal